יוגה ופוריות


כמו כל היצורים על פני כדור הארץ,  גם בני האדם שואפים להוציא לפועל את הדחף הבסיסי והטבעי הקיים בהם: רבייה והורות.

הגבר מייצר כל ימי חייו זרע הזקוק לחיבור עם ביצית כדי שיתפתח עובר. בגוף האישה מתחולל מדי חודש מחזור המונע על ידי המערכת ההורמונאלית. במידה ויתקיים מפגש בין הזרע והביצית במהלך שלב הביוץ האורך 24 שעות בתוך מחזור של כ- 28 ימים, תתעבר האישה.

שלבי מחזור הפוריות הטבעי של האישה

ההפריה מתרחשת כתוצאה מחדירת זרע אחד לתוך הביצית. נוצר תא אחד המכונה זיגוטה, המתחלק ביום השני להפריה ל4-2  תאים, המכונים בלסטומרים. בין היום השלישי לחמישי חלה התרבות משמעותית במספר התאים, במצב הריבוי הם מכונים בלסטוציטים.

המחזור החודשי מתחיל בווסת ומסתיים בווסת הבאה אם לא התפתח הריון. בדרך  כלל אורך מחזור הוא כ-28 יום. התהליך מתחיל כ- 14 ימים לפני שלב הביוץ, זהו השלב הפולי קולרי או שלב גדילת הזקיק. הורמון FSH המופרש מבלוטת ההיפופיזה אל מחזור הדם מגיע אל השחלות וגורם להן להצמיח זקיקים. כאשר הזקיקים גדלים ומבשילים הם מפרישים הורמון בשם אסטרוגן. האסטרוגן המופרש למחזור הדם גורם לרירית הרחם  לגדול ולהכין עצמה לקליטת ביצית מופרת.

ביום ה- 14 למחזור, מפרישה ההיפופיזה הורמון בשם LH הגורם לזקיק הגדול ביותר להתבקע ולשחרר מתוכו את הביצית, שלב זה נקרא ביוץ. במקביל, יום קודם, או שעות קודם, הזרעים של הגבר, יעלו דרך הרחם אל החצוצרות תוך שהם שוחים נגד תנועת שערות זעירות של רירית החצוצרה. הזרעים מסוגלים להתקיים בגוף האישה 72 שעות.

הם ממתינים בחצוצרה להגעתה של הביצית. לפני ההפריה הם עוברים שינויים המאפשרים להם לחדור לדופן הביצית. הם מפרישים  אנזימים מעכלים הנמצאים על ראש הזרע, אשר פורצים את מעטפת הביצית. אם צלחו הזרעים את "המבצע", אחד מהם עומד לפגוש בביצית. כאמור רק זרע אחד יוכל לחדור את מעטה הביצית וזאת מסיבה אבולוציונית: הטבע רוצה להבטיח שהזרע שייפגש עם הביצית הוא חזק ובריא. הביצית שחרגה מהשחלה נאספת ע"י החצוצרה באמצעות תנועת השערות, מרגע הביוץ עומדות 24 שעות בהן היא מסוגלת להפריה על ידי הזרע. ברגע שזרע אחד חודר לביצית, זו נאטמת לכניסת זרעים אחרים, היא מתחלקת לתאים ומתחילה את המסע אל הרחם.

העובר מייצר הורמון הנקרא HCG הדרוש להמשך קיום הגופיף הצהוב. מה שנשאר מהזקיק הופך לגופיף צהוב ומפריש הורמון בשם פרוגסטרון. שאר הזקיקים שהתפחתו מתנוונים ואינם משחררים עוד ביציות. הפרוגסטרון גורם לרירית הרחם לאגור חומרי מזון לקראת בואה של ביצית מופרת. הביצית המופרת משתרשת ברחם והנה מתחיל הריון. אם לא הופרתה ביצית, מתנוון  הגופיף הצהוב, רמת הפרוגסטרון יורדת ובתוך 13- 14 ימים תופרש הרירית בדם הווסת, ויחל מחזור חדש.

Loading...