אסאנה ופראנימה


מאת: נעה צוייג

הדימוי הרווח הוא שתרגול יוגה מורכב מנשימות ומלמול מנטרות באווירה מרגיעה. במציאות, כמו כל תחום, תהליך למידה דורש כלים, ערנות, איסוף נתונים, יכולת היקש, אנליזה סינתזה. תהליך הלמידה של היוגה מבוסס על הגוף כאמצעי. דרך הנראה לעין אנו משפיעים על הבלתי נראה. לכן לפני שניגשים לנשימה צריך ללמוד כיצד לבצע נכון את תנוחות היוגה. תרגול נכון משכלל את תפקודם של האיברים המוטוריים, הידיים והרגליים, וכן את תפקוד המערכות החיוניות. זאת ועוד, התרגול הנכון גורם לכיווץ והרפיית הסרעפת, להרחבת קיבולת הריאות, ובית החזה שמסביבן ומשפר את תפוקת הלב וסירקולציה של מערכת הדם. תרגול עקבי מעודד את מערכת העיכול וכתוצאה מכך משתפרים תהליכי ספיגת המזון וחילוף החומרים בגוף, ולצידם פולט הגוף רעלים מיותרים ומתנקה.

השאיפה של מתרגל היוגה היא לצמיחה רוחנית, חינוך ובריאות בסביבתו האישית ובמעגל שסביבו.תהליך לימוד היוגה שמבוסס בראשיתו על תרגול עקבי של תנוחות היוגה מפתח יציבות של הגוף, יכולת הבחנה, וכושר החלטה. עם הזמן למתרגל קל יותר לענות לעצמו על השאלה: "מה טוב בשבילי?". כלומר מתוך רגישות שפיתח הוא יכול לשלוט טוב יותר בסביבה החיצונית ובסביבתו הפנימית ובחיבור ביניהן. דוגמה טובה לכך היא צריכת המזון: כשהאדם רגיש הוא בוחר את המזונות הנכונים ומיטיבים עם גופו ולא מתבלבל ומתפתה לכל מה שמסביב.

באופן ציורי ניתן להשתמש בדוגמא של כלי ותכולתו. תנוחות היוגה משולות ליצירת הכלי, ואילו תרגול הפראניאמה הוא מילוי הכלי בתוכן. הפראנה היא אנרגיה. המתרגל שהכין את גופו דרך האימון ויצר `כלי` מאוזן ילמד להפיק יותר אנרגיה שתשמש אותו לתפקודים השונים הגופניים, הנפשיים והרוחניים. הפראנה מתוארת ככוח המחולל כל תנועה ביקום. היא זורמת בתוך גופנו במערכת של מאגרי אנרגיה המסתעפים ממרכז הגוף ועד הקצוות אל כפות הרגליים והראש. זוהי רשת של צינורות הנקראים `נאדים` ונפגשים במקלעות אנרגטיות לאורך מרכז הגוף. מקלעות אלה נקראות `צ`אקרות`.

עד כה, עסקנו באסאנה, התנוחה, ובפראניאמה, הזרימה. מה שמחבר ביניהן הוא יכולת ההתבוננות של המתרגל. התבוננות בנשימה מתרחשת כשההכרה צלולה ויציבה. כלומר, דרושה רמה גבוהה של ריכוז כדי לכוון את ההכרה ולהתעלם מההפרעות שמקורן בגירויים החיצונים ובתגובת המוח. גם הנשימה צריכה להיות ריתמית, טבעית ובפעולה הרמונית של הסרעפת, השרירים הבין צלעיים והריאות.

לימוד טכניקות הפראניאמה יכול להתחיל רק כשהמתרגל בשל: גופו מאומן ויציב, והאנרגיה בו זורמת ללא הפרעה, המתרגל מאוזן רגשית, ומוחו שקט. בספרו Light On Pranayama בעמוד 13, מעביר איינגאר מסר חשוב: "… תרגול של פראניאמה, אל לו להיעשות באופן מכני. המוח החושב והתודעה, צריכים להיות במצב של ערנות ודריכות, על מנת לתקן ולהתאים את תנוחת הגוף וזרימת הנשימה בכל רגע ורגע. אי אפשר לתרגל פראניאמה רק מכוח הרצון, ועל כן, אין התרגול מתנהל מתוך משטר. קבלה והענות מוחלטת של התודעה והאינטלקט מהותיים והכרחיים לתרגול נכון."

Loading...